Boete voor rijden zonder gordel

Het dragen van een autogordel in een personenauto is zowel voorin als achterin verplicht. Volgens de meest recente regelgeving mogen er maximaal zoveel personen in de auto zitten als er autogordels zijn. Dat betekent dat als er in de auto vier gordels aanwezig zijn er maximaal vier personen mogen meerijden. De personen die geen gordel hebben of deze niet om hebben krijgen de boete voor rijden zonder autogordel uitgeschreven.

Verkeerd gordel gebruik

Wanneer je het diagonale gedeelte van de gordel onder de arm of achter het lichaam langs leidt wordt dit gezien als “verkeerd gebruik”. De gordels zijn hier niet voor ontworpen en ook niet op getest. De politie schrijft ook bij verkeerd gebruik de boete voor rijden zonder gordel uit.

De hoogte van de boete

De boete voor rijden zonder gordel bedraagt 90,- euro per persoon. Indien er meerdere personen in de auto geen gordel om hebben wordt de bestuurder hiervoor verantwoordelijk gehouden. Deze ontvangt dan ook het volledige te betalen bedrag als acceptgiro. Voor het betalen van de boete staat meestal een termijn van acht weken.

Gordel zorgt voor veiligheid

De gordel is er natuurlijk voor je eigen veiligheid. Met het dragen van een gordel loop je 40% minder kans op letsel bij een ongeval. Het is daarom belangrijk dat je de gordel op de juiste manier omdoet. Zorg ervoor dat de gordel strak om je lichaam zit en ontdoe je van dikke kleding, zoals een winterjas.

Bezwaarschrift indienen

Ben je het niet eens met de beslissing van de agent(e), dan is het altijd mogelijk om bezwaar in te dienen. Wil je eenvoudig een bezwaarschrift indienen? Maak dan gebruik van ons handige stappenplan, bezwaarschrift indienen.