Bekeuring rood licht

Bekeuring-rood-licht
Wanneer je in de auto door rood licht rijdt en je wordt geflitst of gezien door een agent, dan is de kans groot dat je een bekeuring krijgt. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar uit ons onderzoek is gebleken dat door rood rijden een veelvoorkomende oorzaak is van ongelukken. Ongelukken die hieruit voortkomen hebben een grote kans op een dodelijk afloop. Vaak begaan automobilisten bij het door rood rijden ook een snelheidsovertreding.

Regels bij een stoplicht/verkeerslicht

Wanneer het rode licht brand betekend dit dat je hoe dan ook moet stoppen. Wanneer het gele(oranje) licht brand geldt dat je moet stoppen wanneer je het stoplicht zo dicht genaderd bent dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is. Het groene licht betekend uiteraard doorgaan. Toch zul je ook bij het groene licht nog steeds op het verkeer moeten letten. In sommige gevallen is het zo dat fietsers en voetgangers die jouw weg kruisen ook groen licht hebben. Daarnaast is het zo dat de automobilist altijd verantwoordelijk is wanneer hij/zij betrokken raakt in een ongeluk met een voetganger. Zelfs wanneer het licht voor de voetganger op rood stond.

Wanneer het stoplicht geel of oranje knippert dan betekend dat het stoplicht buiten gebruik is. Op deze locatie zijn dan de gebruikelijke verkeersregels van toepassing. In sommige landen, zoals Duitsland en Engeland brand het oranje/gele licht tegelijkertijd met het rode licht vlak voordat het groen wordt.

Hoogte bekeuring voor door rood rijden

Op het negeren van het rode stoplicht staat een fikse bekeuring. In alle gevallen betaal je hiervoor in ieder geval € 240,00 euro. Mogelijke situaties:
  • Bij een verkeerslicht door rood rijden
  • Bij een rood licht of knipperlicht rijden bij een brug
  • Door rood knipperlicht rijden bij een overweg

De hoogte van de bekeuring kan natuurlijk wel oplopen wanneer er tegelijkertijd ook andere overtredingen begaan worden. Hierbij is de meest voorkomende te hard rijden, maar je kunt ook denken aan rechts inhalen of rijden zonder gordel.

Let op: wanneer je meerdere malen op dezelfde dag door hetzelfde rode licht bent gereden, omdat je deze bv. niet hebt gezien of dacht nog net door oranje te kunnen rijden. Dan kun je de boete meerdere keren ontvangen. Hierbij is de kans echter heel klein dat je succesvol bezwaar kunt maken. In zeldzame gevallen lukt dit wel, maar dit komt het meest voor bij parkeerboetes.

Bezwaarschrift voor een door rood licht bekeuring

Voor een bezwaarschrift tegen een bekeuring die je hebt ontvangen, omdat je door het rode licht bent gereden hebben we een aantal bezwaarbrieven opgesteld. Deze kun je op onze website terugvinden onder bezwaar Wet-Mulder boete. Het is echter erg moeilijk om bezwaar te maken tegen het rijden door rood licht. Wanneer het om een flitspaal-bekeuring gaat is het aan te raden om te vragen naar bewijs. Als jij niet met jouw auto bij het betreffende kruispunt bent geweest kun je dit ook aangeven in het bezwaar. In alle gevallen is het van belang om duidelijke bewijzen mee te sturen. Zonder bewijs heeft bezwaar maken weinig zin.