Stappenplan bezwaar Wet Mulder-boete

Indien u het niet eens bent met de boete die u heeft ontvangen kunt u van onderstaand stappenplan gebruik maken. Met dit stappenplan zorgt u ervoor dat u niets over het hoofd ziet bij het maken van uw bezwaar.

Stap 1: Bezwaarschrift


In het bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met de boete. U moet hierbij het bewijs leveren dat u de overtreding niet begaan heeft. Dit is essentieel voor het slagen van uw bezwaar! Om u te helpen bij het opstellen van uw bezwaarschrift kunt u gebruik maken van onze voorbeeldbrief.
>>Voorbeeldbrief in Microsoft Word-formaat

Stap 2: Opsturen van uw bezwaar naar de Officier van Justitie


Het bezwaar moet binnen zes weken na ontvangst van de boete verstuurd worden. Het adres van de Officier van Justitie kunt u op de boete terugvinden. Vervolgens heeft de Officier van Justitie 16 weken de tijd om uw bezwaarschrift te behandelen.

Stap 3: Wacht met betaling van de boete


Door de boete te betaling laat u blijken dat u de boete accepteert, de mogelijkheid tot bezwaar vervalt hiermee.

Stap 4: Bezwaar is afgewezen, ga in beroep


Indien uw bezwaar is afgewezen kunt u ervoor kiezen in beroep te gaan bij de kantonrechter. Hierbij geldt ook dat u het bewijs moet leveren dat u de overtreding niet begaan of niet door u begaan is. Bij het beroep moet u al overgaan tot het betalen van het boetebedrag.

Stap 5: Beroep is afgewezen


Als het beroep is afgewezen zijn er twee mogelijkheden:
  • Is de boete €70,- of hoger, dan kunt u in beroep gaan bij het gerechtshof in Leeuwarden
  • Is de boete lager dan €70,-, dan zijn er geen verdere mogelijkheden meer