APK keuring

De APK is een periodieke in Europa verplichte autokeuring die de verkeersveiligheid dient te verbeteren. Volgens de wegenverkeerswet moet een personenauto, bedrijfsauto of een aanhangwagen jaarlijks of om de twee jaar gekeurd worden. Wanneer een auto niet APK gekeurd is ontvangt de eigenaar een boete ofwel bekeuring van de officier van justitie.

APK bekeuring

Een boete/bekeuring voor geen APK krijgt u wanneer de APK van uw auto verlopen is. Deze boete kunt u automatisch thuis gestuurd kijken. Dit gebeurt over het algemeen pas een maand nadat de APK verlopen is. Na deze bekeuring heeft u twee maanden de tijd om de APK te regelen alvorens u een nieuwe automatische bekeuring ontvangt.

Wanneer u aangehouden wordt in een auto waarvan de APK verlopen is, is de kans groot dat er direct een bekeuring voor u uitgeschreven wordt. De boete voor geen geldig APK-keuringsbewijs bedraagt €90,-.

Verder is het zo dat wanneer de APK op uw voertuig verlopen is, u niet meer verzekerd bent bij een ongeval. Daarom is het niet aan te raden zonder een geldige APK de weg op te gaan.

Doel APK

Het doel van de APK-keuring is het milieu en de verkeersveiligheid te verhogen. De overheid wil met de APK keuring ervoor zorgen dat auto's die in een slechte staat verkeren niet meer aan het verkeer kunnen deelnemen.

APK keuring

APK KeuringEen APK-keuring wordt uitgevoerd door een gecertificeerde APK-keurmeester. Iedere auto wordt op een vooraf vastgesteld aantal punten gekeurd. Deze punten bestaan uit een roetmeting, het testen van de remmen, banden, verlichting, autogordels, stuurinrichting en de carrosserie. Verder mag het voertuig volgens de APK-regelgeving geen scherpe delen bevatten en moet de uitlaat gasdicht zijn. Er is geen geluidsnorm voor een uitlaat wat de APK betreft, wel kan de politie hier een bekeuring voor uitschrijven.

Het is aan te raden om de APK van de auto te regelen voordat de vervaldatum van de APK geweest is. Op het moment dat de APK verlopen is bent u niet meer bevoegd om met de auto de weg op te gaan, tenzij het direct naar de garage is. Nadat de auto gekeurd is uw auto APK-gekeurd voor een compleet jaar. In de tussentijd dient de auto natuurlijk wel onderhouden te worden. De APK-keuring alleen is niet afdoende.

APK keuringsstation

Een APK-keuringsstation moet RDW erkend zijn. Vaak hebben ze een bordje van de RDW in de garage hangen. Deze ziet er als volgt uit:

APK RDW

Er zijn in Nederland ook onafhankelijk APK-keuringstations. Deze voeren de APK onafhankelijk uit, dit betekend dat zij geen onderdelen verkopen en ook geen reparatie uitvoeren. Het voordeel van een garage als deze is dat zij geen baat bij extra reparaties hebben.

APK kosten

Wat kost APK precies? De kosten per APK-beurt variƫren per garage, maar meestal liggen de kosten rond de dertig euro. Daarnaast kunt u kosten verwachten voor eventuele reparaties of vervangende onderdelen. Meestal wordt u gebeld voordat deze erin geplaatst worden. Voor de zekerheid raden wij u aan dit nog even na te vragen voor aanvang van de APK.

APK benodigdheden

Voor de APK-keuring heeft u het kentekenbewijs deel I nodig. Tijdens de APK, heeft men kentekenbewijs deel 1 nodig om gegevens op te slaan en op te vragen. Het maakt niet uit wie met het voertuig naar de APK-keurder gaat.

APK afgekeurd en herkeuring

Wanneer een auto reparaties nodig heeft alvorens door de APK-keuring heen te komen, dan wordt deze afgekeurd. De eigenaar heeft vervolgens twee maanden de tijd om zijn auto te (laten) repareren en de APK afgekeurde auto terug naar de garage te brengen. Wanneer de auto gerepareerd is wordt deze alsnog goedgekeurd en afgemeld bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, ook wel aangeduid met RDW.

Wanneer u van mening bent dat de auto niet terecht is afgekeurd voor de APK en je komt er met de APK keurder niet uit, dan is het mogelijk bij het RDW centrum een herkeuring aan te vragen. Aan deze herkeuring hang teen prijskaartje van €45,-. Dit bedrag krijgt de eigenaar terug als blijkt dat de auto daadwerkelijk onterecht is afgekeurd.