Bekeuring Duitsland

Wanneer je in Duitsland een verkeersovertreding begaan hebt, wordt de bekeuring vaak gewoon opgestuurd. Net als bij een bekeuring uit Nederland kun je hier tegen in bezwaar gaan. Hoe precies te werk te gaan bij het maken van het bezwaarschrift staat op deze pagina beschreven. Of het nou om een snelheidsovertreding gaat of om een bekeuring voor door rood rijden, wij hebben passende en effectieve tips!

Bekeuring/Verwarnung

Een bekeuring in Duitsland kun je ter plaatse uitgereikt krijgen of wordt per post naar je toegestuurd. Let op: voor de bekeuring geldt vaak een zeer korte betalingstermijn! Meest voorkomend is dat je een week hebt om de boete te betalen.

Wanneer je de bekeuring betaald voorkom je verhogingen. Het is echter niet meer mogelijk om daarna in beroep te gaan. Kies je ervoor om niet te betalen, omdat je de in de bekeuring beschreven feiten kan weerleggen of verklaren, dan wordt de bekeuring/verwarnung omgezet in een "bussgeldbescheid".
bekeuring duitsland bezwaarschriftBussgeldbescheid

De bussgeldbescheid kun je zien als een aanmaning oftewel betalingsherinnering, waarbij het te betalen bedrag verhoogd is. Bij deze aanmaning wordt als het goed is een Anhörungsbogen meegestuurd. Op dit formulier kun je de feiten weerleggen of toelichten die door de Duitse justitie zijn beschreven. Hierbij moet je denken aan wie de bestuurder van de betrokken auto is, wat de reden/oorzaak van de overtreding was of dat het niet heeft plaatsgevonden zoals beschreven.

Na ontvangst van het formulier nemen de Duitse autoriteiten de beslissing of de bussgeldbescheid wordt uitgevaardigd. De hoogte van de straf kan variëren van een geldboete tot het ontzeggen van de rijbevoegdheid.


Bekeuring betalen

Wanneer je je neerlegt bij de bekeuring ontvang je een acceptgiro. Op de acceptgiro vindt je de hoogte van de bekeuring en waar het geld heen moet. Het geld kun je digitaal of bij je lokale bank aan de Duitse autoriteiten overmaken middels een internationale overschrijving. Hiervoor heb je een Bank Identification Code (BIC) en International Bank Account Number (IBAN) nodig. Deze kun je als het goed is vinden op de begeleidende brief.


Bezwaarschrift indienen

Als je vindt dat je onterecht bekeurd bent, dan kun je bezwaar maken. In Duitsland kun je dit binnen twee na ontvangst schriftelijk, telefonisch of per fax doen. Het is van belang dat je met bewijzen komt die aansluiten bij je verhaal. Zonder bewijs is de kans zeer klein dat je bezwaar wordt toegewezen. Na indiening van het bezwaar zijn er twee mogelijkheden, of het bezwaar wordt toegewezen en de bekeuring wordt ingetrokken, of het bezwaar wordt niet toegewezen en er volgt een gerechtelijke procedure.


Legitieme redenen bezwaar

Goede redenen voor bezwaarschrift tegen een bekeuring:

  • Je bent niet (meer) de eigenaar van de auto waarvoor je de bekeuring hebt ontvangen
  • Je was niet de bestuurder en de auto is tegen je wil in gebruikt
  • Je was niet op de aangegeven tijdstip en/of plaats
  • Er was een noodsituatie en heeft hier bewijs van
  • Er waren wegwerkzaamheden en het bord (J18) ontbrak
  • Bekeurd met behulp van een lasergun, maar niet staande gehouden
  • Als de beschikking later dan 4 maanden op de mat ploft, in het geval van huurauto's 8 maanden

Het puntenrijbewijs

Ook in Duitsland maakt men gebruik van een puntenrijbewijs. Vreemd genoeg kun je ook in Duitsland punten behalen bovenop de geldboete. Het aantal punten dat je kwijt raakt is afhankelijk van de overtreding. Wanneer je binnen twee jaar achttien punten of meer hebt gekregen dan volgt er een ontzegging van de rijbevoegdheid.
Wanneer je rijbevoegdheid door de Duitse autoriteiten ontzegd is, dan geldt dit alleen in Duitsland. Als je niet binnen vier maanden de rijontzegging laat aantekenen, dan kan de Duitse politie je rijbewijs in beslag nemen.

Bezwaarschrift voorbeeldbrief Duitsland

Voor een bezwaarschrift voorbeeldbrief kunt u op onze bezwaarschrift pagina terecht.