Bekeuring uit buitenland blijft vaak uit

Nederlandse automobilisten die in het buitenland overtredingen begaan krijgen de bekeuring vaak nooit thuis in de bus. Dit is enkel het geval bij bekeuring die via de acceptgiro afgehandeld worden, wanneer men staande gehouden wordt kan er vaak direct worden afgerekend.

In principe is het voor het Centraal Justitieel Incassobureau wel mogelijk om de bekeuringen te innen, maar dit wordt bijna altijd verzuimd. In 2010 werden door het CJIB maar vijftig buitenlandse bekeuringen bij de burger ge├»ncasseerd. In 2011 zijn dit er iets meer, namelijk 65 waarvan de meeste uit Oostenrijk afkomstig zijn. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat er extra regelgeving is bijgekomen omtrent deze bekeuringen.

De Nederlandse justitie  stuurt zelf per maand gemiddeld 700 bekeuringen naar andere Europese landen. De woordvoerster geeft een duidelijke waarschuwing voor de miljoenen Nederlanders die jaarlijks op vakantie gaan, dat ze niet te eenvoudig moeten denken over een buitenlandse verkeersovertreding. Wanneer je door de politie staande wordt gehouden dan gelden de regels die in dat land gehanteerd worden. Dit kan betekenen dat je de bekeuring direct kunt afrekenen, dagvaardiging krijgt of je rijbewijs moet inleveren.